میدان نقش جهان

میدان نقش جهان

میدان نقش جهان

میراث فرهنگی جهانی
مکان : استان اصفهان

تاریخ ثبت : ۱۹۷۹ میلادی
شماره ثبت : ۱۱۵
معیارها : i , v , vi

(گزارش تصویری یونسکو در اسلایدر بالا قابل مشاهده است.)

تاریخ ثبت ملی : ۱۵ دی ۱۳۱۰
شماره ثبت ملی : ۱۰۲

میدان نقش جهان

میدان نقش جهان ، معروف به نام تاریخی میدان شاه و پس از انقلاب ۱۳۵۷ ایران با نام رسمی میدان امام، میدان مرکزی شهر اصفهان است که در قلب مجموعه تاریخی نقش جهان قرار دارد.

میدان نقش جهان

بناهای تاریخی موجود در چهار طرف میدان نقش جهان شامل عالی‌قاپو، مسجد شاه (مسجد امام)، مسجد شیخ لطف‌الله و سردر قیصریه که ورودی اصلی بازارچه اصفهان است. علاوه بر این بناها دویست حجره دو طبقه پیرامون میدان واقع شده‌است که عموماً جایگاه عرضه صنایع دستی اصفهان می‌باشند.

میدان نقش جهان

این میدان در تاریخ ۸ بهمن ۱۳۱۳ به شماره ۱۰۲ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد و در اردیبهشت ۱۳۵۸ به شماره ۱۱۵ جزء نخستین آثار ایرانی بود که به‌عنوان میراث جهانی یونسکو با معیارهای i (نشان دهنده یک شاهکار از نبوغ و خلاقیت انسانی باشد)، v (نمونه برجسته‌ای از تعامل بین انسان و محیط زیست یا نماینده یک فرهنگ باشد)، vi (به‌طور مستقیم یا ملموس مرتبط با رویدادها یا سنت‌های زندگی، افکار و عقاید یا آثار هنری یا ادبی دارای اهمیت عالی جهانی باشد) به ثبت جهانی رسید؛

میدان نقش جهان

تا پیش از دوره صفویه، باغی به نام نقش جهان وجود داشته‌است. در زمان شاه عباس دوم به دلیل شلوغ شدن بیش از حد بازار اطراف و فروشندگان تصمیم بر آن شد که علاوه بر میدان عتیق و میدان شاه، میدان دیگری ساخته شود. این میدان که محلش بسیار نزدیک به میدان شاه و پشت مسجد شیخ لطف‌الله بود، میدان نو نام گرفت. از آنجا که عمارت قدیمی در باغ نقش جهان هم‌زمان با ساخت این میدان، تخریب و مصالح آن در آنجا استفاده شد، میدان نو را میدان نقش جهان نیز می‌نامیدند.

میدان نقش جهان

در گذر زمان هر دو میدان کهنه و نو تخریب و ناپدید شدند ولی میدان شاه پابرجا ماند. در سال‌های اخیر میدان کهنه بازسازی شده‌است اما میدان نو که زیبایی و جذابیت آن دو میدان را نداشت، به دست فراموشی سپرده شد و تنها نام مستعار آن، نقش جهان، تبدیل به نام دیگر میدان شاه یا میدان امام خمینی شد.

میدان نقش جهان

منبع: ایسنا و ویکیپدیا
عکاس: مرتضی زنگنه
تاریخ انتشار مقاله در ایسنا: ۲۷ اسفند ۱۳۹۶
تاریخ انتشار مقاله در نوژا: ۵ فروردین ۱۳۹۹

سایر مقالات میراث فرهنگی ایران؛

مجموعه عکسهای این گزارش تصویری با عکاسی مرتضی زنگنه رو میتونید در ادامه ببینید.

اگه این مقاله رو دوست داشتید، ممنون میشیم از طریق دکمه های پایین به اشتراک بگذارید و لایک  پایین رو فشار بدید؛